IvyMedical-logo_donkergrijs
March 12, 2018

IV Wear

In 2017 wonnen drie Groningse studenten met hun idee voor een draagbaar infuus de derde prijs. Inmiddels heeft hun bedrijf Ivy Medical zes medewerkers. CEO Melcher Frankema vertelt.

Podium

Als je als piepjong bedrijf plots in de finale staat van de Medische Inspirator Prijs ben je al winnaar. Want jouw prille idee krijgt een podium. Het maken van de video was nuttig voor ons, omdat je heel goed moet nadenken over je boodschap. We gebruiken hem trouwens nog steeds. In de hal van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben we aan patiënten, bezoekers en medewerkers gevraagd of ze op ons project wilden stemmen. Naast stemmen leverde het ook gouden gesprekken op. De mensen vonden het een fantastisch idee. Dat gaf energie om door te gaan.

Starstruck

De prijs zet je op de kaart en opent deuren. We werden uitgenodigd om ons idee te presenteren aan prinses Beatrix, tijdens een bijeenkomst bij de Rijksuniversiteit Groningen. Daar deden we eerst wat lacherig over, maar als ze dan binnenkomt ben je toch ‘starstruck to the max’. En het levert veel publiciteit op.

Financiering

De prijs hielp ons om financiering binnen te halen. Zo hebben we geld gekregen in het kader van het NWO-ZonMw ‘Take-off’ programma en van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. We hebben een private investeerder gevonden en verwachten het product in 2022 op de markt te brengen.

Complex en leuk

Zo’n draagbaar infuus ontwikkelen is honderd keer zo duur als we dachten. Het is complexer, maar ook leuker. Het moet natuurlijk superveilig zijn, want die infuusvloeistof gaat wel je lichaam in. We zijn indertijd begonnen met denken vanuit de patiënt, maar patiënten kopen geen infuuspompen. De markt is al verzadigd met klassieke infuuspompen, dus er is heel wat voor nodig om een ziekenhuis naar onze pomp te laten overstappen: topkwaliteit en betrouwbaarheid, fijn voor de patiënt én voor de verpleegkundigen.

Tijdsbesparend

We zijn gaan praten met verpleegkundigen. Die bleken pakweg een kwart van de werktijd bezig te zijn met infusen. Aanleggen, controleren, storingen verhelpen en ga zo maar door. We hebben ons product nog eens onder de loep genomen: hoe kan het nog gebruiksvriendelijker voor de verpleegkundigen? Hoe zorgen we voor minder storingen en minder heen en weer geloop? Onze huidige pomp is makkelijk in gebruik voor verpleegkundigen en dus tijdbesparend.

Droom

Mijn droom is dat ik over eenpaar jaar op vakantie in Italië een patiënt tegen het lijf loop met onze draagbare pomp, met daarnaast een lachende verpleegster. Want dan zijn we geslaagd in onze missie. Tevreden patiënten en professionals. En onze pomp een internationaal succes.

Bekijk de video

Other news

Team update

May 1, 2024

Ivy Medical joins AdoptIdee

April 11, 2024

Radboudumc Innovation Market

March 13, 2024

Milestone achievement!

March 6, 2024